Dakrenovatie laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Dakrenovatie

Dak beschadigd of verouderd? Laat dan snel een dakrenovatie uitvoeren! Bij een renovatie laat je de dakbekleding vernieuwen. Bij deze dakwerken heb je de keuze uit extra opties, zoals de installatie van zonnepanelen of isolatiemateriaal. Hiermee verdien je de investering na verloop van tijd weer terug! Besparen op de kostprijs? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!

Start nu de offerteaanvraag!

Je ontvangt maximaal 4 offertes van dakwekers bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Op deze pagina lees je wat een dakrenovatie precies inhoudt. Je leest meer over de kostprijzen van de verschillende dakwerken en leest natuurlijk hoe je kunt besparen op de totaalprijs. Ook vind je op deze pagina informatie over de verschillende premies die je in 2024 mag aanvragen.

Dakrenovatie: wat zijn de mogelijkheden?

In de meeste gevallen betekent een dakrenovatie het vernieuwen van de dakbedekking. Dit gebeurt bij zowel platte als hellende daken. Deze renovatie neemt relatief weinig tijd in beslag. In de praktijk gebeurt het af en toe dat vakmannen de complete dakconstructie vernieuwen: ook dit is een dakrenovatie.

Dit is alleen nodig als de ondergrond in hele slechte staat verkeerd. Als de dakconstructie verzakt is, dan is het renoveren van de constructie voldoende.

Bij een dakrenovatie horen de volgende werkzaamheden:

 • Nieuwe dakbedekking leggen op een plat dak
 • Renovatie van de dakbedekking op een hellend dak
 • Vernieuwen of vervangen van de dakconstructie

dakrenovatie

Wat kost een dakrenovatie?

Een gemiddelde dakdekker rekent ongeveer €20,- tot €50,- per uur voor een renovatie. Daarnaast betaal je natuurlijk materiaalkosten. De tarieven voor de dakbedekking verschillen enorm, en zijn afhankelijk van je keuze. Meer over de kosten en soorten nieuwe dakbedekking lees je op de pagina dakbedekking prijzen!

Zo zijn keramische dakpannen een stuk duurder dan betondakpannen, en ben je met EPDM goedkoper uit dan bij het plaatsen van een groendak. Houd voor een dakrenovatie gemiddeld rekening met €20,- tot €120,- per m².

Zitten er nog meer kosten verbonden aan een renovatie?

Je moet ook rekening houden met de huur van een steiger en een pannenlift. De huur van een steiger kost je gemiddeld €22,50 per dag en voor het gebruik van een pannenlift betaal je gemiddeld €40,- per dag.

Dakrenovatie kosten 2024

Factor Gemiddelde kosten dakrenovatie (incl. btw)
Uurtarief dakdekker €20,- tot €50,-
Materiaal
Gemiddelde kosten dakbedekking per m² €20,- tot €120 per m²
Huur steiger (per dag) €22,50
Huur pannenlift (per dag) €40,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk gratis offertes.

dak renoveren

Dak renoveren met nieuwe dakbedekking

Met nieuwe dakbedekking kun jij je dak volledig renoveren. Het geeft je huis een compleet andere uitstraling én verhoogt de kwaliteit van je dakoppervlak. Daarnaast verleng je met nieuwe dakbedekking ook nog eens de levensduur van de dakconstructie. Hoeveel deze dakrenovatie kost is volledig afhankelijk van de gekozen dakbedekking en het totale dakoppervlak.

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden van een dakrenovatie bij een plat en hellend dakoppervlak. Dakwerker inschakelen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakwerker bij jou uit de buurt!

Plat dak renoveren: wat zijn de kosten?

Heb je een plat dak? Dan liggen de tarieven voor het renoveren gemiddeld rond de €900,- tot €2.600,-. Bij deze prijs gaan we uit van een dakoppervlak van 50 m². Voor een overzetdak van bitumen, betaal je slechts €900,-. Wil je de oude laag vervangen, houd dan rekening met gemiddeld €1.800,-.

Heb je een iets groter budget? De tarieven voor EPDM liggen gemiddeld rond de €2.600,- voor 50 m². Daar staat tegenover dat EPDM een langere levensduur heeft, waardoor dit vooral op de lange termijn de goedkoopste optie is. Besparen op de kostprijzen doe je gemakkelijk door de prijzen van meerdere dakdekkers te vergelijken.

Wat is de kostprijs van een plat dak dakrenovatie?

Plat dak* Gemiddelde kosten**
Renovatie plat dak €1.800,-
Nieuwe bitumineuze laag €900,-
Vervangen bitumen €1.800,-
Nieuwe EPDM laag €2.600,-

*Er wordt uitgegaan van een gemiddeld dakoppervlak van 50m².
**Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw en arbeidskosten. Exacte kostprijs? Vraag gratis offertes aan.


Gemiddelde prijzen dakrenovatie voor een plat dak

€900,- tot €2.600,-

(Het is gebaseerd op een gemiddelde totaalprijs)

Dakrenovatie bitumen
€900,-

Goedkoopste optie
Eenvoudig te herstellen of vervangen
Levensduur van 30 tot 40 jaar

Dakrenovatie EPDM
€2.600,-

Onderhoudsvrij
Scheurt niet en blijft beloopbaar
Levensduur van 40 tot 50 jaar

Start gratis offerteaanvraag!

 


Hellend dak renoveren: wat zijn de kosten?

Een dakrenovatie van een hellend dak is iets duurder. Gemiddeld liggen de totaalkosten tussen de €4.500,- tot €5.500,-, afhankelijk van de gekozen dakbekleding. Stel dat je de dakpannen op je dak wilt vervangen. Voor 50 m² ligt de gemiddelde kostprijs rond de €4.500,-. Is het daarnaast ook nodig om het onderdak te renoveren? Houd dan rekening met een gemiddelde kostprijs van €5.500,-.

Bij deze prijs zijn eventuele extra’s niet meegenomen. Wil je het dakoppervlak direct laten isoleren of ben je geïnteresseerd in pannelen? Dan loopt de kostprijs uiteraard verder op.

De kostprijs van een dakrenovatie bij een hellend dak

Hellend dak* Gemiddelde kosten**
Renovatie schuin dak €5.000,-
Vervangen dakpannen €4.500,-
Vervangen dakpannen en panlatten €5.500,-

*Er wordt uitgegaan van een gemiddeld dakoppervlak van 50m². Het vervangen van dakpannen is inclusief het verwijderen van de oude dakpannen.
**Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw en arbeidskosten. Exacte kostprijs? Vraag gratis offertes aan.


Gemiddelde prijzen dakrenovatie hellend dak

€4.500,- tot €5.500,-

(Het is gebaseerd op een gemiddelde totaalprijs)

De goedkope optie
€4.500,-

Dakpannen vervangen
Exclusief extra opties

De uitgebreide optie
€5.500,-

Nieuwe panlatten
Nieuwe dakpannen

Gratis offertes ontvangen

 Dakrenovatie: het leggen van dakpannen

Versnelde video van het leggen van dakpannen.


Overzetdak plaatsen

Wil je besparen op een dakrenovatie? Laat dan een overzetdak plaatsen. Bij een overzetdak plaatsen de dakdekkers de nieuwe dakbekleding bovenop de oude. De dakdekkers bevestigen een lattenconstructie op de bestaande dakbekleding. Als overzetdak gebruiken zij lichtmetalen dakpanelen.

Kan ik ook een overzetdak plaatsen?

Een overzetdak is helaas niet altijd mogelijk. Allereerst moet je dakafwerking nog van goede kwaliteit zijn en voldoende draagkracht hebben. Ook moet de ondergrond geschikt zijn om de lattenconstructie te plaatsen. Heb je nu dakpannen? Daar kunnen dakdekkers geen lattenconstructie op plaatsen: een overzetdak is bij dakpannen dus geen optie.

Dakrenovatie en dakisolatie

Wist je dat het dakoppervlak een grote bron van warmteverlies is? Als je het dak nog niet geïsoleerd hebt, dan is de dakrenovatie het uitgekozen moment om dit alsnog te doen. Waarom? Omdat de dakdekkers toch al bezig zijn, je dakoppervlak ligt toch al open. Bovendien bespaar je met dakisolatie flink op de energiekosten, waarmee je de investering in de renovatie na verloop van tijd weer terugverdient.

Hoe plaatsen dakdekkers dakisolatie?

Kies je voor dakisolatie langs buiten? Dan plaatsen de dakdekkers stijve isolatieplaten op de dakconstructie. Hierboven plaatsen ze een onderdak. Dit zorgt voor bescherming tegen wind en regen. Hierop monteren de vakmannen een lattenconstructie, waar ze de dakpannen bovenop leggen.

dakrenovatie met dakisolatie

Dakrenovatie: het plaatsen van een onderdak

Een onderdak is een belangrijk onderdeel van je dakconstructie. Het is namelijk de beschermende laag tussen de dakbekleding en het isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten onderdaken. De eerste mogelijkheid is een onderdak van vezelcementplaten.

Deze zijn enorm sterk en hebben een relatief lage kostprijs van €13,- per m². Daar staat wel tegenover dat ze minder isoleren dan houtvezelplaten.

Houtvezelplaten hebben een gemiddelde prijs van €16,- per m². Houtvezelplaten zijn milieuvriendelijk, volledig recyclebaar. Als nooddak biedt een houtvezelplaat tot 3 maanden lang bescherming! Het nadeel van houtvezelplaten is dat deze alleen geschikt zijn voor daken met een dakhelling vanaf 15 graden.

Een goed onderdak voldoet aan de volgende eisen:

 • Waterdicht: het biedt bescherming tegen regen en andere neerslag. Dringt er toch water door de dakafwerking heen, dan leidt het onderdak dit overtollig water af naar de goot.
 • Lucht-/winddicht: het zorgt voor extra isolatie dankzij stilstaande lucht.
 • Damp-open: goede onderdaken laat vocht in de isolatie wél verdampen, maar vocht van buiten niet in het isolatiemateriaal.

Wat kost het plaatsen van een onderdak?

Onderdak Gemiddelde kosten*
Vezelcementplaten (2,5mm) €13,- per m²
Houtvezelplaten €16,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Voor exacte prijzen: start gratis offerteaanvraag!

dakconstructie vernieuwen

De volledige dakconstructie vernieuwen bij een dakrenovatie

Heb je een oud huis gekocht met een flink verouderd dakoppervlak? Of is het dak van je eigen woning aan een renovatie toe? In sommige gevallen is het belangrijk om ook de dakconstructie te renoveren.

Wanneer is een renovatie van de dakconstructie nodig?

Als je constructie is aangetast door vocht, dan ontstaat er houtrot. Dit heeft flinke gevolgen voor de draagkracht van de structuur. Het kan ook voorkomen dat de houten structuur is aangetast door bijvoorbeeld houtworm. Als dit het geval is, dan is renoveren de enige oplossing. De vakmannen vervangen de complete constructie. Zoals jij je misschien voor kan stellen, is dit een tijdrovende en dure klus.

In sommige gevallen is het verstevigen van de balken voldoende. Bijvoorbeeld als de constructie aan het verzakken is. Deze renovatie is een stuk goedkoper!

Dakrenovatie met zonnepanelen

Als jij je dakoppervlak laat renoveren, dan is het verstandig om direct te investeren in energiebesparende maatregelen. De dakdekkers zijn toch al aan het werk, en door verschillende dakwerken met elkaar te combineren, bespaar jij op de kostprijs. Dakisolatie is een optie, maar je kunt natuurlijk ook direct zonnepanelen laten installeren!

Zonnepanelen leveren energie op. Door deze energie te gebruiken, verminder je jouw energierekening. Als je het dakoppervlak toch al laat renoveren, dan is het ook een optie om de panelen ín het dak te leggen, in plaats van erop. Dit zorgt voor een strakke uitstraling. Overweeg je om tijdens het renoveren direct panelen te installeren? Vraag je dakdekker dan om meer informatie.

Meer info over de werking en prijzen van zonnepanelen vind je op Bouwadviseur.be.


Combineer je renovatie met de installatie van zonnepanelen!

Je bespaart op de kostprijs én verlaagt je energierekening!

Gratis offertes vergelijken


 

Welke premies zijn in 2024 beschikbaar bij het uitvoeren een dakrenovatie?

Is je dakoppervlak aan een renovatie toe? Er zijn gelukkig verschillende manieren om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Je hebt bij een renovatie in sommige gevallen namelijk recht op een premie!

Bij een renovatie kun je eventueel gebruik maken van de volgende premies:

 • Overkoepelende renovatiepremie: je krijgt 20% of 30% van je investering in een nieuw dak weer terug als je huis ouder dan 30 jaar is. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.
 • Premies voor energiebesparende maatregelen: in een aantal gemeentes zijn er speciale premies voor inwoners die bijvoorbeeld panelen laten leggen. Meer hierover lees je op energiebesparen.be
 • Lokale premies 2024: sommige gemeentes bieden een extra premie aan. Of dit in jouw gemeente ook het geval is, check je snel en gemakkelijk op premiezoeker.be.

Zelf je dak renoveren of een dakrenovatie expert inschakelen?

Wil je zelf je dan renoveren om op de kosten te besparen? Houd er dan rekening mee dat er altijd een valgevaar is. Beschik je niet over de juiste anti-val bescherming, dan is het sowieso verstandig om een vakman in te schakelen.

Twijfel je nog of je een dakrenovatie expert in moet schakelen?

Hieronder staan de belangrijkste voordelen van een vakman op een rij:

 • Met een dakdekker verklein je het risico op verwondingen
 • Je bent verzekerd van de hoogste kwaliteit en de beste isolatie
 • Een dakdekker beschikt over alle materialen, je hoeft dus niet zelf een steiger of pannenlift te regelen
 • Je renovatie is met de hulp van een vakman veel sneller afgerond dan wanneer je zelf aan de slag gaat

dakrenovatie expert

Besparen op een dakrenovatie? Vergelijk gratis offertes!

Is je dak toe aan een renovatie? Schakel dan een expert in dakwerken in! Met de hulp van een expert ben je namelijk verzekerd van de allerhoogste kwaliteit. Zo weet je zeker dat je dakafwerking, maar ook je isolatie en eventueel zelfs panelen, correct geplaatst is. Hierdoor verklein je de kans op warmteverlies. Besparen op de kostprijs?

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de prijs van verschillende experts en kies de vakman met het beste aanbod. Het vergelijken van prijsopgaven is helemaal gratis! Bovendien zijn er geen kleine lettertjes: je zit namelijk nergens aan vast. Bespaar ook tot wel 40% op de prijs en start vandaag nog met vergelijken!

Gratis offertes vergelijken